Най-честите въпроси от нашите потребители

Кош с дрехи за пране

Прочети любопитна и полезна информация за перилните препарати.

Първо ще ви запознаем с най-големите компании за производство на перилни и почистващи препарати в световен мащаб – Henkel. Procter & Gamble и Unilever. Понеже много хора пазаруват от чужбина или предпочитат да пазаруват от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.

Тази таблица ви дава тази информация:

    България Австрия Англия Белгия Германия Гърция Испания Италия Португалия Франция
Henkel висок Persil Persil   Persil Persil Dixan Wipp Dixan  Persil Le Chat
среден   Dixan   Dixan Weiβer Riese     Bio Presto   Super Croix
нисък Rex       Spee Neomat Dixan General X-Tra X-Tra
специализирани Perwoll Fewa   Persil Perwoll, Spee Persil Perlan Perlana   Mir
омекотител Silan Silan   Silan Vernel Neomat Vernel Vernel Vernel Le Chat, Minidou
Procter & Gamble висок Ariel Ariel Ariel Ariel Ariel Ariel Ariel Dash Ariel Ariel
среден Tide   Bold Dash Meister Proper Essex   ACE   Dash, Gama
нисък Bonux   Daz Bonux Dash     Bolt, Dimano   Bonux, Bolt
специализирани     Dreft, Fairy Dreft   Rol       Dreft
омекотител Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor Lenor
Unilever висок OMO OMO Persil     Skip Skip   Skip Skip
среден     Surf   Sunil (течен) OMO       Persil
нисък Dero               Surf OMO
специализирани   Colar Persil silk/wool Coral Coral          
омекотител Coccolino Kuschelweich Comfort Robijn   Cajoline Mimosin Coccolino Comfort Cajoline

Какво е компактен прах и каква е разликата с обикновените прахове?

Компактните прахове са тези, при които теглото и обема използван за едно пране са намалени. Допреди 2006 г. праховете за България бяха обикновени – за едно пране се използваха 150 гр. Прах равняващо се на 210-220 мл. Такива прахове в момента могат да се намерят в Турция и Русия. Сега в България и Западна Европа е приет стандарт „ЕВРОКОМПАКТ“ , при който се произвеждат по-концентрирани прахове т.е. намалява се количеството и дозата прах, необходима за едно пране. Именно затова през последните две години сме свидетели на смяна на опаковките на почти всички препарати – Ariel, Dash, Lenor дори и Savex и Medix Alvina.

Защо дозировката на праховете е дадена в милилитри, а не в грамове? Как да дозирам правилно?

Праховете за пране еднакво успешно могат да се измерват в грамове и в милилитри. Те са твърдо вещество, но понеже имат свойствата на флуидите, заемат формата на съда, в който се измерват. 

Измерването в грамове е неудобно, защото при всяко пране трябва да се използва кантар, по- лесно е да се измерват обемно. Затова всички производители са пресметнали на колко милилитра се равняват грамовете прах, необходим за едно пране и е дадена таблица на опаковката за улеснение на всеки клиент. За измерване на необходимата доза прах за пране могат да се използват всякакви мерителни чаши, разграфени на милилитри и разбира се тази чаша да се използва само за измерване на прах и да не влиза в контакт с хранителни продукти.

Килограмите на праха ли да гледам или броя пранета?

Правилно е да гледате пранетата посочени отпред на всяка опаковка, а не килограмите. Също така, когато се изчислява стойността на продукта, е добре да се пресмята цена на пране, а не цена на килограм. Всеки прах е с различна степен на компактност и така различните килограми се равняват на различен брой пранета.

Например: Ариел прах за пране за турския пазар 6 кг. е 40 пранета, докато Ариел за гръцкия пазар 3,770 кг., който са достатъчни за 58 пранета.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозата, за да продават повече прах. Правилно ли е?

Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, дори при редовно използване, за да бъдем удовлетворени от резултатите и прането винаги ще е чисто и свежо.

Слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?

Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на пералнята като отлагания, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма. Също така не се изплаква добре от дрехите, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи може да станат твърди и груби или да останат петна след изсушаване.

Как да дозирам течния перилен препарат?

В момента повечето производители съветват течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и се поставят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята, невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, те се полепят по тръбата, водеща от отделението до казана, и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Перална машина

Как се използват капсулите за пране?

Безспорно капсулите за пране са най-удобния вариант за пране – супер концентрирани, точно дозирани, със съдържание на съставки против упорити петна и в някой случаи омекотител с приятен аромат. Всичко звучи чудесно, но опита ни показва, че голяма част от потребителите не ги използват правилно – слагат ги горе върху дрехите или между дрехите, а правилния вариант е първо да се сложи капсулата, а след това дрехите!

Прах за пране

Какво са зеолитите, фосфатите, поликарбоксилатите?

Това са омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (пав)?

Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес. Повърхностно активните вещества имат миещи, разпенващи и мокрещи свойства. Те намират широко приложение в производството на перилни препарати (детергенти), омекотители, дезинфектанти, балсами за коса и други.

Какво са избелителите на кислородна основа?

Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи и запазва цветовете на цветните. Активния кислород има силата да премахне упорити петна.

Какво са ензимите в перилните препарати?

Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход. Ето и най-често срещаните:

  • протеаза - от белтъчини
  • амилаза - от въглехидрати
  • липаза - от мазнини
  • мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
  • пектиназа - от пектин
  • целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?

Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удължава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали съставка, която наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес тази съставка не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.

На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма ооаковка преди да го ползвам?

Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Производителя задължително е посочил препоръчителната доза. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непосредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го използвам?

Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промяна в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.

Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране. Каква е причината за лошата миризма на пералнята?

По някои вътрешни части се е образувала плесен. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра. Ние лично предлагаме продукти, които имат за цел цялостно почистване на пералнята.

Нашите клиенти са много доволни от продукта на Dr. Beckmann – препарат за почистване и хигиенизиране на пералнята и Sano ANTIKALK за пералня.

Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Надяваме да сме били полезни. Очаквайте ни с още добри съвети и любопитна информация!

Екипа на: FreshHome.bg